HTML

Ergománia

Webergonómiai írások magyar és nemzetközi weblapokról Rung Andrástól, aki az első ilyen témájú kutatást vezette a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az egyetlen ilyen témájú magyar könyvét Kiss Orhideával a Gondolat Kiadó jelentette meg Felhasználóbarát honlapok címmel.



Rung András, webergonómiai tanácsadó

rungandras@gmail.com
06-30-3975008
Rung András a twitteren

Friss topikok

Címkék

2009 (1) 5000 (1) ajánlás (4) amazon (2) angol (1) architektúra (1) autóvásárlás (1) bank (4) befektetés (2) bejegyzés (1) beszámoló (1) biztosítás (1) blog (2) canon (2) canon.hu (1) chat (1) cib (1) cnn (1) design (4) designer (1) digitális (1) drótváz (5) elektronika (1) elemzés (20) elnevezés (2) előadás (12) előny (1) ep (2) eredménynövekedés (2) ergonómia (6) ergonomus (1) értékelés (1) európa (1) facebook (2) fejlesztés (2) fejlesztő (1) felhasználó (1) felhasználóbarát (1) fényképezőgép (1) fidesz (1) figyelem (1) film (1) fizetés (1) folyamat (2) főnév (1) form (2) gazdaság (1) google (1) hangvezérlés (2) használhatóság (1) hatékonyság (21) ház (1) háztartási (1) hellókarácsony (1) hiba (1) hír (1) honlap (9) ige (1) ikon (1) információ (1) információszervezés (6) ingatlan (2) interjú (1) internet (1) iphone (2) ismerős (1) italia (1) iwiw (1) jakob (1) jegyvásárlás (2) jobbik (1) kamera (1) kategória (1) kávéfőző (1) keresés (14) keresőoptimalizálás (2) kereső optimalizálás (2) keress (1) kézikönyv (1) kiállítás (1) kiemelés (2) konkurencia (1) konverzió (6) könyv (1) közösségi (1) látogatottság (1) lbp (1) letöltés (1) lézernyomtató (1) lmp (1) magyar (2) marketing (1) mdf (1) megtérülés (5) menü (5) menünév (1) menüpont (3) milánó (2) mobil (7) mockup (1) módszer (2) mszp (1) munkamenedzsment (1) műsor (1) nap (1) navigáció (8) nielsen (1) nyertes (1) nyitó (1) nyitóoldal (1) ok (1) összehasonlítás (1) otp (1) parlament (1) photohall.hu (1) portál (1) praktikus (1) prezi (1) probléma (1) program (1) programozó (1) projekt (1) rádió (1) ragozás (1) recesszió (1) redundancia (1) regisztráció (1) repülőjegy (1) saab (2) seo (3) skype (1) smashing (1) stratégia (2) sturktúra (1) szakmai (1) szdsz (1) személyautó (1) szemmozgás (1) szerkezet (1) szervezés (1) szétesés (1) szín (2) szórakozás (1) szöveg (1) tab (1) találat (1) tech (1) technológia (1) tekintet (1) telekommunikáció (1) termékoldal (4) terv (1) tervezés (16) tesztelés (4) tipp (1) típushiba (2) tren (1) tv (1) twitter (2) url (1) utalás (1) üzenet (1) választás (2) válság (1) varese (2) vásárlás (4) vélemény (1) verseny (2) visszaesés (1) vizsgálat (1) vonat (1) web (2) webergonómia (28) weblap (15) weblaptervezés (4) weboldal (2) webshop (7) wekerle (1) wizzair (1) wudhu (2) zene (1) zui (1) Címkefelhő

Kereső interface (www.linkedin.com)

2009.02.01. 16:59 Rung András

www.linkedin.com

Egy munkám kapcsán (www.iglue.hu ergonómiai fejlesztése) a linkedin.com keresőjét tanulmányoztam és meglehetősen jó benyomást keltett bennem. Mivel ígértem, hogy írok majd olyan eszközökről is, amelyekkel elégedett vagyok, úgy döntöttem, most a linkedin.com lesz ez.

A kereső jó helyen van a jobb felső sarokban és a szövegbeviteli mező is megfelelően hosszú akár komolyabb keresésesek beviteléhez is. Tetszik, hogy a keresőgomb felirata Search, azaz egyszerre jelzi az egész eszköz és a gomb funkcióját is. Szimpatikus a szövegbeviteli doboz diszkrét színes kiemlése és az hogy a gomb igényes, de markáns designnal kiugrik a környezetéből.



Jó, hogy habár egyszerű keresőt használok már rögtön tudom finomítani a keresésem. A választási lehetőséget jól mutatja a kis lefelé mutató nyíl és az is okos dolog, hogy a keresés alapállapota a személyekre van állítva, hisz a keresések nagy része személyekre fog irányulni. Az nem tetszik, hogy a Search People (keress embereket) felirat feleslegesen ismétli a search (keress) szót. Az advanced (összetett) keresésre utaló link viszont lehetne kicsit egyértelműbb, hogy advanced search (összetett keresés) és talán nem lenne gond, ha egy árnyalattal távolabb lenne az egyszerű keresés dobozától.

A találatokat az oldal kulturált, jól áttektinhető formában tálalja. Jó, hogy felül megmarad a People (emberek) címke, ami mutatja, hogy mire is kerestünk (ha elfelejtettük volna). Tetszik, hogy több minden érdekes dolgot csinálhatunk a találati listával. Elmenthetjük (save search), rendezhetjük fontosság (relevance), kapcsolat (relationship), kapcsolat és ajánlások (relationship + recommendations) illetve kulcsszó (keyword) alapján. Itt örülnék, ha a pont felé mozgatom az egeret, akkor egy mondatban elmondaná mik ezek. Mentségükre legyen mondva, hogy a súgóban (help) könnyedén megtalálható az adott információ.

Kifejezetten tetszik, hogy egyszerűen meghatározhatom a találatok nézetét. Van két beépített nézet (egyszerű-basic, kibővített-expanded) és személyre is szabhatjuk, hogy mit lássunk egy találatban, majd ezt elmenthetjük. Mindenkinek más a fontos. Bölcs, hogy itt látják.

A keresés alapbeállítása (fontosság-relevance) jónak tűnik. A Fillmore kulcsszóra mondjuk örültem volna, ha a híres Charles Fillmore (híres nyelvész) jön be, bár úgy tűnik nincs az oldalon.

A találatokat is szépen tálalja az oldal. Jók a finom tagoló vonalak, és tetszik, hogy a találatok közt van elég hely, nem folynak egybe. Tetszik, hogy a keresett név egyértelműen ki van emelve és látom, hogy link. A további adatok is kulturáltan, jól vannak elhelyezve. Talán jó lenne jelezni, ha valakiről nem tudjuk, hogy mi a posztja, hogy a kiírt cégnév valóban cégnév, mint pl a Fillmore Belliston Sheffield Madsen & Stubbs, PLLC esetében.

Láttunk már ilyet, de azért itt is tetszik, ha valakinek a találati lapjára viszem az egeret, akkor rögtön a kapcsolati rendszeremhez adhatom, illetve írhatok neki emailt.

Jobb oldalt a keresést finomíthatjuk. Kicsit zavar, hogy ha beírtam valamit az automatikusan a keywordsbe kerül, még ha én tudom is hogy hova való. Jelen esetben last name. Nem tudom, hogy mi lenne a megoldás, mert a rendszer nem tudhatja, hogy ez mi.

Esetleg, ha egy szót adtunk meg, akkor akár meg is határozhatnánk, hogy ez milyen típusú kulcsszó. De ez több kulcsszónál már bonyodalmakat hoz be, úgyhogy jó ez így. A többi funkció intuitív és egyértelmű. Tetszik még az is, hogy kereshetek embereket a közelemben. Azt azonban nem értem, hogy miért csak a 15km-es sugarat engedi, amikor látszólag ez egy legördülő menüből választható.

A keress (search) gomb jó helyen van a folyamat végén, talán a felette levő vízszintes tagolóvonal már túlzás. A saját kapcsolati rendszerre (network) való szűrést sem értem pontosan. Nyílván ha valaki régóta használja a rendszert annak egyértelmű, de az újaknak nem sokat mond.

Navigáció    5
Gördülékenység    5
Információtagolás, olvashatóság    5
Információ mennyiség   4

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ergomania.blog.hu/api/trackback/id/tr34916341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mosquito_ 2009.02.02. 11:01:36

sztem az, h egy legordulo menubol kell valasztanom, h mikre akarok keresni, nem annyira jo. keresek vmire, a rendszer pedig adja vissza intelligensen nekem, h az szemely, munka vagy egyeb, amiben megtalalta a kifejezst..

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.02.02. 11:23:01

@mosquito_: Szerintem jó az, hogy tudsz megszorítani, az is jó, hogy elsőre a legtipikusabb az ember van, de az igaz, hogy jó lenne egy olyan opció,hogy mindenben keresel és legfelejebb tagoltan adja vissza a találatokat.
süti beállítások módosítása