HTML

Ergománia

Webergonómiai írások magyar és nemzetközi weblapokról Rung Andrástól, aki az első ilyen témájú kutatást vezette a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az egyetlen ilyen témájú magyar könyvét Kiss Orhideával a Gondolat Kiadó jelentette meg Felhasználóbarát honlapok címmel.



Rung András, webergonómiai tanácsadó

rungandras@gmail.com
06-30-3975008
Rung András a twitteren

Friss topikok

Címkék

2009 (1) 5000 (1) ajánlás (4) amazon (2) angol (1) architektúra (1) autóvásárlás (1) bank (4) befektetés (2) bejegyzés (1) beszámoló (1) biztosítás (1) blog (2) canon (2) canon.hu (1) chat (1) cib (1) cnn (1) design (4) designer (1) digitális (1) drótváz (5) elektronika (1) elemzés (20) elnevezés (2) előadás (12) előny (1) ep (2) eredménynövekedés (2) ergonómia (6) ergonomus (1) értékelés (1) európa (1) facebook (2) fejlesztés (2) fejlesztő (1) felhasználó (1) felhasználóbarát (1) fényképezőgép (1) fidesz (1) figyelem (1) film (1) fizetés (1) folyamat (2) főnév (1) form (2) gazdaság (1) google (1) hangvezérlés (2) használhatóság (1) hatékonyság (21) ház (1) háztartási (1) hellókarácsony (1) hiba (1) hír (1) honlap (9) ige (1) ikon (1) információ (1) információszervezés (6) ingatlan (2) interjú (1) internet (1) iphone (2) ismerős (1) italia (1) iwiw (1) jakob (1) jegyvásárlás (2) jobbik (1) kamera (1) kategória (1) kávéfőző (1) keresés (14) keresőoptimalizálás (2) kereső optimalizálás (2) keress (1) kézikönyv (1) kiállítás (1) kiemelés (2) konkurencia (1) konverzió (6) könyv (1) közösségi (1) látogatottság (1) lbp (1) letöltés (1) lézernyomtató (1) lmp (1) magyar (2) marketing (1) mdf (1) megtérülés (5) menü (5) menünév (1) menüpont (3) milánó (2) mobil (7) mockup (1) módszer (2) mszp (1) munkamenedzsment (1) műsor (1) nap (1) navigáció (8) nielsen (1) nyertes (1) nyitó (1) nyitóoldal (1) ok (1) összehasonlítás (1) otp (1) parlament (1) photohall.hu (1) portál (1) praktikus (1) prezi (1) probléma (1) program (1) programozó (1) projekt (1) rádió (1) ragozás (1) recesszió (1) redundancia (1) regisztráció (1) repülőjegy (1) saab (2) seo (3) skype (1) smashing (1) stratégia (2) sturktúra (1) szakmai (1) szdsz (1) személyautó (1) szemmozgás (1) szerkezet (1) szervezés (1) szétesés (1) szín (2) szórakozás (1) szöveg (1) tab (1) találat (1) tech (1) technológia (1) tekintet (1) telekommunikáció (1) termékoldal (4) terv (1) tervezés (16) tesztelés (4) tipp (1) típushiba (2) tren (1) tv (1) twitter (2) url (1) utalás (1) üzenet (1) választás (2) válság (1) varese (2) vásárlás (4) vélemény (1) verseny (2) visszaesés (1) vizsgálat (1) vonat (1) web (2) webergonómia (28) weblap (15) weblaptervezés (4) weboldal (2) webshop (7) wekerle (1) wizzair (1) wudhu (2) zene (1) zui (1) Címkefelhő

A Szörcs barátságosabb, mint a Google

2009.07.28. 14:31 Rung András

Mivel most már bárki részt vehet a szorcs.hu magyar kereső béta tesztelésében, én is jelentkeztem, és úgy döntöttem egy bejegyzésben megírom első benyomásaimat. Keresési szempontból már többen boncolgatták, és ráadásul ez nem is az én területem, úgyhogy nem meglepő módon csak ergonómia szempontból vizsgálom meg.
 
Nem vagyok túl nagy híve annak, ha egy bétára regisztrálni kell, de el tudom fogadni, hisz ebben az esetben a fejlesztők kevesebb és így áttekinthetőbb adatmennyiséget tudnak átvizsgálni alkalmazásuk tökéletesítése érdekében. Ugyanakkor nem igazán értem, hogy a fejlesztők miért adnak nekem automatikusan generált jelszót, ahelyett, hogy a jól bevált jelszavaimat megadhatnám. Ráadásul itt semmi extrém titkosat nem tárolok, tehát igazán megadhatnék bármilyen jelszót. Szerintem felesleges hűhó a jelszógenerálás.
 
A visszaigazoló email pedig lehetne sima szöveg a mostani html helyett, mert pl. a Mac mailben csak egy üres emailt láttam, ezért másodszorra kellett regisztrálnom egy olyan címemmel, amelyet a weben is meg tudok nézni.
 
Beköszöntő oldal
 
Mikor belépek egy rövid kis beköszöntő szöveg fogad. Mindenez jó és hasznos, de a szöveg tálalása nem a legjobb. A tördelés csúnyácska, nincsenek kiemelések, és az olvass bele, iratkozz fel! linkek helyett jobb lenne beletenni a blog szót is, hogy gyors olvasásnál rögtön látszódjon: olvass bele a blogba, iratkozz fel!
 
A keresést a szörcsölöm! gomb megnyomásával indítjuk. Jópofa név a szörcsölöm, de abban biztos vagyok, hogy ha igazán népszerű lesz a szolgáltatás, akkor le kell cserélni később. A 0-40 éves korosztály körében ez elfogadható, mert mindenki tud valamennyire angolul és vicces is, de a 40 feletti, angolul nem tudó korosztály egy részét permanensen iritálná angolkodó nyelvhasználatával, hiába tudják, mi is ez.
 
A keresés szövegdoboza és a szörcs logó rendben van, de alatta felesleges odaírni a szorcs.hu url-t. Jó súlykolni a márkát, de ez teljesen felesleges. A keresés gombja viszont lehetne valami sokkal agersszívabb színnel. Túlzottan  beleolvad a háttérbe.
 
Nagyon ronda, de ergonómialiag borzasztó jó helyen avan a bugreport / feedback. Kicsit lehetne magyarosabb, de az nagyon jó, hogy nem csak bugokat várnak, hanem örömüzeneteket vagy akár! ergonómiai vagy design megjegyzésket is.
 
Eljátszva azzal, hogy mi lenne, ha egy egyszerű felhasználó lennék, megnézem a felajánlott Fekete Pákó keresést. Annak közben nagyon örülök, hogy a keresés szövegdobozába óriási betűkkel lehet írni, még a 80 éves bácsi is vidáman használhatja.
 
találati oldal

Tetszik
a találati oldalon, hogy az oldal címenagy betűvel van kiírva. És az is szimpatikus, hogy alapból nem 10 hanem 20 találat jelenik meg. Sokszor továbbmenne az ember a keresésben, de valahogy nincs kedve tovább kattintatni, szerintem a 10 találatos alapbeállítás és lépegetés a múlté. Akár 50 is lehetne. Az is helyes, hogy az 1-ről nem tudok a 10 találati oldalra ugrani. Hisz miért is tenném, viszont így az interface egyszerűbb és átláthatóbb lesz.
 
Rózsaszínnel ki vannak emelve az url-ek. Ez gyors áttektintés tesz lehetővé, de első ránézésre nem egyértelmű, hogy miért nincsenek mindenütt? Egyébként sokkal jobban látszanak, mint a google-nél. Az sem tetszik, hogy ennek többször más a helye. Jó, hogy csak a domainnevet emelik ki látványosan az urlből.
 
linkkiemelési gondok
 
Előnyös, hogy a youtube videók is nagyobbak, mint a Google-nél. Semennyire sem használhatók a körömkosz méretű képek, videók. Elsőre szimpatikus az is, hogy minden oldalról (kivéve Wikipedia, ami bölcs gondolatnak tűnik a jelen változatban, hisz főleg egyformák az oldalak) van kép, de ezt még jobban át kellene gondolni. Kisméretű képet hozni az egész oldalról nem túl szerencsés, mert információértéke elhanyagolható, inkább csak hangulatot közvetít, hogy na ez egy ilyen szürkés oldal, vagy ez egy rózsaszín csajos oldal. Szerencsésebb lenne minden oldalról  a legnagyobb vagy a legjobb minőségű képét hozni, mert vélhetőleg az jobban jellemzi az oldalt. És vagy nagyobb képet hoznék vagy semmilyet. Zavaró az is, hogy helyenként szét vannak csúszva a képek és a szöveg.
 
kis képek az oldalakról
 
Áttekinthetőbbé teszi az oldalt, hogy a találatokhoz is értelmes url nevet kapcsolnak. Praktikus az előzmények visszakereshetősége, de egy kicsit többet is mutathatna egy kulcsszóhoz, mondjuk az első találatot. Tetszenek a találatokban élő linkek, amelyeket a legjobban lehet kattintgatni a Wikipediás találatokban. Nekem nagyon hiányzik még a tárolt változat. Ha valaki igazán keres ez sokszor ad neki tartalmat. Inkább keresési téma, de nem nagyon értem, hogy Zrínyi Miklósról miért nincs Wikipedia találat az első 20 közt.
 
Összességében jó kezdeményezésnek tartom a szorcs.hu-t. Vannak jó elképzelések, ezeket kell továbbvinni, hogy a Google-lel való egyezések és eltérések használhatósági szempontból is koncepciózusabbak legyenek. Nekem zavaró az, hogy még nem igazán érzem, hogy miben fogja leverni a Google-t. Vannak jó ötletek, de nem érzem, hogy pl. a magyar terepen hogyan lavírozna jobban.

11 komment

Címkék: keresés webergonómia

A bejegyzés trackback címe:

https://ergomania.blog.hu/api/trackback/id/tr71273666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GregM 2009.08.04. 10:41:50

"Az is helyes, hogy az 1.-ről nem tudok a 10. találati oldalra ugrani. Hisz miért is tenném, viszont így az interface egyszerűbb és átláthatóbb lesz."

peldaul azert mert a multkor talatam egy szamomra erdekes weboldal az 8dik lapon es nincs kedvem vegiglapozni a listat hanem szeretnek odaugrani.
[off]
ki volt az a nagyokos aki az indapass regisztracio captcha-ba ekezetes betuket is beletett??? akinek angol billentyuzete van az ne is regisztraljon?
[/off]

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.08.04. 10:46:16

@GregDev: Emlékeztél rá, hogy a 8. oldalon van a hasznos infó? Mondjuk ilyen ritka esetekre jó, ha az ember tud jobbra balra lépni egyet, vagy beírhatja az "oldalszámot" és odaugrik.

GregM 2009.08.04. 10:53:12

@Rung András: lehet nem vagyok atlag netezo, de en emlekszem ha hasznos infot talalok hogy hol talaltam.
a masik ete amiben hasznos lehet ha te uzemeltetsz egy weblapot es szeretned megnezni mennyit javult a helyezesed. ha tudod hogy elozoleg a 10dik oldalon voltal akkor kezdheted a 12-13 tol visszafele az ellenorzest.
"alapból nem 10, hanem 20 találat jelenik meg."
ezt egyebkent be tudod allitani a google-nel es szerintem a masik ket nagy keresonel is hogy hany talalatot szeretnel oldalankent.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.08.04. 10:56:20

@GregDev: Jó, de ez egy viszonylag ritka szituáció. Biztos, hogy a keresések egy ezreléke alatt van. A nagy keresőkben valóban be tudod állítani, de ehhez haladó felhasználónak kell lenned. Ráadásul én többször beállítottam már magamnak, egy ideig úgy maradt aztán nem, úgyhogy meguntam és már soha nem állítgatom, csak nem szeretem.Szóval a jó default sokat számít.

Nostrus 2009.08.04. 12:03:02

1: szerintem is hasznos, ha nem csak szomszédos oldalra tudsz lapozni. Pl. végiglapozol 10 oldalt megfelelő találat után kutatva, majd miután nem találsz, mégiscsak visszamennél az első oldalra. Igazából az, hogy megvan ez a lehetőség a nem triviális lapozásra, nem hiszem, hogy ergonómiailag annyira zavarná az egyszerűbb felhasználást.

2: nem hiszem, hogy a napi több száz millió keresést figyelembe véve véletlenül találták ki a Google-nál, hog 50 helyett 10 találatot jelenítenek meg alapból :)
Egyébként az 50-re annyira van szükség szerintem (de csak tipp), mint szerinted a bonyolultabb lapozásra: az esetek 90%-ában nem jut el az 5. oldalra az ember.

3: szubjektív, de a "szörcsölöm", "beállítgatások" stb. amellett, hogy irritáló, kicsit komolytalanná is teszi az oldalt.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.08.04. 13:14:55

@Nostrus: 1. ezzel annyi a gond, hogy mennyi előre és hátra lépés a hasznos? 3,5,10,100? Nincs vége igazán. Szerintem a szörcsnél lévő 3 pont jó, de természetesen egy hibrid modell is lehetséges. Az ismeretlenbe kis lépésekkel haladhatsz, az a tartomány, amit bejártál viszont könnyebben ide-oda ugrálható lenne

2. A google természetesen nem véletlenül ad csak 10-et. A seos kollégák is mondják, hogy ritkán mennek az emberek tovább. Ugyanakkor ha 20-at adna, abban is biztos vagyok, hogy jobban megnéznék a 12. találatot, mint így, hisz kattintani olyan fárasztó/időben költséges.

3. Teljesen egyet értek. A nyelvhasználat még nagyon alfa.

GifLand · http://gifland.us 2009.08.04. 13:59:57

Kicsit (nagyon) off, de ha már webergonómiai tanácsadó vagy, akkor lehetne annyi ergonómiai érzéked, hogy ha screenshotkat raksz be, azokra legyenek linkek (teljes méret) vagy legalább ne lógjanak ki és legyenek elhide-olva, mint pl a második kép.

A post többi részével amúgy egyet értek, a találati linkek kiemelése szép és jópofa, gondolom a böngészőktől vették át, de kívánatos.

Várom a magyar "bumm"-ot.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.08.04. 14:20:54

@sct: Szia, nem az érzékkel van gond, hanem egyszerűen elbénáztam. 600 pixelre szoktam vágni le, most is így tettem, de mivel a posztom fele elveszett a blog.hu-n éjjel kezdtem neki újra összebarkácsolni és ez valahogy rosszul sikerült.

A háttérbe rakott nagyobb képet megfontolom, eddig azért nem tettem, mert utálom a hosszú letöltési időket. De alapvetően itt ez annyira nem szempont, szerintem ezen túl így teszek. Köszönöm a javaslatot.

Még annyit kell mondani, hogy ergonómiai szakértő nem egyenlő ügyes webes ember. Jól látom a lényeget, viszont én is hibázok, vagyok fáradt avagy lusta. Ez nem jó a prezentációban, viszont egy jó ergonómus kicsit béna is, így vesz észre hibákat.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.08.04. 14:29:12

@sct: Utánanéztem. Valahogy egy korábbi képverzió került feltöltésre. Rájöttem arra is, hogy miért nem lehet a képre kattintva nagyobb változatban megnézni. Próbáltam ezt régen, csak nem ment. A blog.hu-n az Fck editornak le van tiltva az az opciója, hogy egy feltöltött képet más méretben jelenítsek meg, mint ami az ő saját mérete.

Szörcs · http://twitter.com/szorcs 2009.08.06. 18:55:55

András, köszönjük az építő kritikát. Pár bugra például az ebben a posztban szereplő screenshotok világítottak rá (pl. urlek hiánya blog.hu találatok esetén), ezek hamarosan javítva lesznek.
Tele vagyunk ötletekkel, vannak amelyek már csak az élesítésre várnak. Ezek segítik majd a hatékony keresést és bele se vágtunk volna a fejlesztésbe ha nem tudtunk volna újat, többet mutatni mint az ismert szolgáltatások.
Érdemes figyelemmel követni a fejlesztéseinket (twitteren, a blogon), van jó néhány meglepetésünk a jövőben.

Több helyről mondták, hogy kicsit esetlen, komolytalan az egész felület. Próbáltunk a prototípusban kicsit merészebben hozzányúlni a dolgokhoz, jelenleg még úgy is ismeretlen a nagyközönség előtt a Szörcs, ezért a szakmának szóló verzióban bátran kísérletezgettünk.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.08.06. 22:11:23

@Szörcs: Rendben, akkor ott is követlek titeket. Ha bármi kérdés van, akkor twitteren, emailben ti is elértek. A játék természtesen szabad, és inkább most kövessetek el egy két hibát, mint amikor élesben megy a dolog. Kíváncsian várom az új dolgokat, és ha lesz észrevételem, akkor nem tartom magamban:) Hajrá!
süti beállítások módosítása