HTML

Ergománia

Webergonómiai írások magyar és nemzetközi weblapokról Rung Andrástól, aki az első ilyen témájú kutatást vezette a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az egyetlen ilyen témájú magyar könyvét Kiss Orhideával a Gondolat Kiadó jelentette meg Felhasználóbarát honlapok címmel.



Rung András, webergonómiai tanácsadó

rungandras@gmail.com
06-30-3975008
Rung András a twitteren

Friss topikok

Címkék

2009 (1) 5000 (1) ajánlás (4) amazon (2) angol (1) architektúra (1) autóvásárlás (1) bank (4) befektetés (2) bejegyzés (1) beszámoló (1) biztosítás (1) blog (2) canon (2) canon.hu (1) chat (1) cib (1) cnn (1) design (4) designer (1) digitális (1) drótváz (5) elektronika (1) elemzés (20) elnevezés (2) előadás (12) előny (1) ep (2) eredménynövekedés (2) ergonómia (6) ergonomus (1) értékelés (1) európa (1) facebook (2) fejlesztés (2) fejlesztő (1) felhasználó (1) felhasználóbarát (1) fényképezőgép (1) fidesz (1) figyelem (1) film (1) fizetés (1) folyamat (2) főnév (1) form (2) gazdaság (1) google (1) hangvezérlés (2) használhatóság (1) hatékonyság (21) ház (1) háztartási (1) hellókarácsony (1) hiba (1) hír (1) honlap (9) ige (1) ikon (1) információ (1) információszervezés (6) ingatlan (2) interjú (1) internet (1) iphone (2) ismerős (1) italia (1) iwiw (1) jakob (1) jegyvásárlás (2) jobbik (1) kamera (1) kategória (1) kávéfőző (1) keresés (14) keresőoptimalizálás (2) kereső optimalizálás (2) keress (1) kézikönyv (1) kiállítás (1) kiemelés (2) konkurencia (1) konverzió (6) könyv (1) közösségi (1) látogatottság (1) lbp (1) letöltés (1) lézernyomtató (1) lmp (1) magyar (2) marketing (1) mdf (1) megtérülés (5) menü (5) menünév (1) menüpont (3) milánó (2) mobil (7) mockup (1) módszer (2) mszp (1) munkamenedzsment (1) műsor (1) nap (1) navigáció (8) nielsen (1) nyertes (1) nyitó (1) nyitóoldal (1) ok (1) összehasonlítás (1) otp (1) parlament (1) photohall.hu (1) portál (1) praktikus (1) prezi (1) probléma (1) program (1) programozó (1) projekt (1) rádió (1) ragozás (1) recesszió (1) redundancia (1) regisztráció (1) repülőjegy (1) saab (2) seo (3) skype (1) smashing (1) stratégia (2) sturktúra (1) szakmai (1) szdsz (1) személyautó (1) szemmozgás (1) szerkezet (1) szervezés (1) szétesés (1) szín (2) szórakozás (1) szöveg (1) tab (1) találat (1) tech (1) technológia (1) tekintet (1) telekommunikáció (1) termékoldal (4) terv (1) tervezés (16) tesztelés (4) tipp (1) típushiba (2) tren (1) tv (1) twitter (2) url (1) utalás (1) üzenet (1) választás (2) válság (1) varese (2) vásárlás (4) vélemény (1) verseny (2) visszaesés (1) vizsgálat (1) vonat (1) web (2) webergonómia (28) weblap (15) weblaptervezés (4) weboldal (2) webshop (7) wekerle (1) wizzair (1) wudhu (2) zene (1) zui (1) Címkefelhő

Skype az iphone-on

2009.04.08. 18:40 Rung András

Nemrég töltöttem le a skype-ot az iphone-ra és kíváncsian vettem szemügyre, hogy mennyiben hasonlít a mac-es skype-hoz és mennyire jól sikerült az iphone adaptáció.

Egy dologban teljesen hasonlítanak. Mind a kettő azonnal indul el. Az iphone-os skype azon a helyen indul, ahol utoljára kiléptünk. Ez, ha közben nem kapcsoltuk ki az iphone-t rendben is van, de ha újra indítok, akkor sokkal szívesebben látnám a csetpartnereim, semmint a korábbi már lezárt, vagy megszakított beszélgetéseket. Fárasztó, hogy ilyenkor át kell kattintanom a contacts-ra is.

Nos nézzük a contact listát. Tetszik, hogy jobb oldalt ugyanúgy választhatok gyorsan az abc alapján, mint a telefonszámaimnál. Ez egy jó integráció, amiben a skype alkalmazkodott az egyébként gyakran használt telefonáláshoz. Azt már kevésbé tartom jó ötletnek, hogy az abc betűivel van tagolva a névsor, mert az egyes betűk értékes helyet foglalnak el a kontaktoktól. 

Jó, hogy lehet az online és az összes kontaktot külön látni, de sajnos olyan nézet nincs, hogy minden kontaktom látom, de az online-ok felül vannak.

A csetelésnél is elég jól sikerült az iphone sms jellegével való integráció, mert a szövegeket tartalmazó dobozok aszerint, hogy ki beszél jobbra vagy balra kicsit beljebb kezdődnek. Az így felszabaduló helyen a beszélő képe, vagy képének helye látszik.

Kellemetlen a csetelésnél, hogy nincs vízszintes ún. landscape nézet. A legtöbb fontos iphone-os alkalmazásnál kiharcolták, hogy legyen ilyen, mert ebben az esetben sokkal könnyebb gyorsan gépelni. Az iphone-skype-nál ez nagyon hiányzik.

A beszélgetések megőrződnek, de ki tudja meddig. Ezt nem lehet szabályozni, vagy nem lehet informálódni, mint a rendes skype-on. Sajnos a history-ban csak hívások vannak. Nem a skype hibája, de 3G rendszerből nem lehet telefonálni, nyilván ennek a mobil szolgáltatók nem nagyon örülnének.

A keresés jó és egyszerű, a találatok listája talán még áttekinthetőbb, mint a számítógépen. Igaz nem lehet ezekre rendezni, de ezt egy iphone-os alkalmazástól nem várom el.

Természetesen elég sok dolog kimaradt az iphone skype-ból. Ez nem is fáj nekünk. Talán a fájl küldés, videobeszélgetés és csetben való kereshetőség még jól jönne egy ilyen kisméretű interface-n is.

Összességében azt mondhatom, hogy elég jól sikerült az iphone skype, amin persze ekkora cég esetében nem vagyunk meglepve. Jól sikerült a fontos funkciók kiválasztása és azok iphone-osítása, bár van még egy két dolog, amivel rohamosan lehetne fejleszteni az alkalmazást.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: chat ergonómia skype iphone elemzés üzenet

A bejegyzés trackback címe:

https://ergomania.blog.hu/api/trackback/id/tr311054384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása