HTML

Ergománia

Webergonómiai írások magyar és nemzetközi weblapokról Rung Andrástól, aki az első ilyen témájú kutatást vezette a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az egyetlen ilyen témájú magyar könyvét Kiss Orhideával a Gondolat Kiadó jelentette meg Felhasználóbarát honlapok címmel.



Rung András, webergonómiai tanácsadó

rungandras@gmail.com
06-30-3975008
Rung András a twitteren

Friss topikok

Címkék

2009 (1) 5000 (1) ajánlás (4) amazon (2) angol (1) architektúra (1) autóvásárlás (1) bank (4) befektetés (2) bejegyzés (1) beszámoló (1) biztosítás (1) blog (2) canon (2) canon.hu (1) chat (1) cib (1) cnn (1) design (4) designer (1) digitális (1) drótváz (5) elektronika (1) elemzés (20) elnevezés (2) előadás (12) előny (1) ep (2) eredménynövekedés (2) ergonómia (6) ergonomus (1) értékelés (1) európa (1) facebook (2) fejlesztés (2) fejlesztő (1) felhasználó (1) felhasználóbarát (1) fényképezőgép (1) fidesz (1) figyelem (1) film (1) fizetés (1) folyamat (2) főnév (1) form (2) gazdaság (1) google (1) hangvezérlés (2) használhatóság (1) hatékonyság (21) ház (1) háztartási (1) hellókarácsony (1) hiba (1) hír (1) honlap (9) ige (1) ikon (1) információ (1) információszervezés (6) ingatlan (2) interjú (1) internet (1) iphone (2) ismerős (1) italia (1) iwiw (1) jakob (1) jegyvásárlás (2) jobbik (1) kamera (1) kategória (1) kávéfőző (1) keresés (14) keresőoptimalizálás (2) kereső optimalizálás (2) keress (1) kézikönyv (1) kiállítás (1) kiemelés (2) konkurencia (1) konverzió (6) könyv (1) közösségi (1) látogatottság (1) lbp (1) letöltés (1) lézernyomtató (1) lmp (1) magyar (2) marketing (1) mdf (1) megtérülés (5) menü (5) menünév (1) menüpont (3) milánó (2) mobil (7) mockup (1) módszer (2) mszp (1) munkamenedzsment (1) műsor (1) nap (1) navigáció (8) nielsen (1) nyertes (1) nyitó (1) nyitóoldal (1) ok (1) összehasonlítás (1) otp (1) parlament (1) photohall.hu (1) portál (1) praktikus (1) prezi (1) probléma (1) program (1) programozó (1) projekt (1) rádió (1) ragozás (1) recesszió (1) redundancia (1) regisztráció (1) repülőjegy (1) saab (2) seo (3) skype (1) smashing (1) stratégia (2) sturktúra (1) szakmai (1) szdsz (1) személyautó (1) szemmozgás (1) szerkezet (1) szervezés (1) szétesés (1) szín (2) szórakozás (1) szöveg (1) tab (1) találat (1) tech (1) technológia (1) tekintet (1) telekommunikáció (1) termékoldal (4) terv (1) tervezés (16) tesztelés (4) tipp (1) típushiba (2) tren (1) tv (1) twitter (2) url (1) utalás (1) üzenet (1) választás (2) válság (1) varese (2) vásárlás (4) vélemény (1) verseny (2) visszaesés (1) vizsgálat (1) vonat (1) web (2) webergonómia (28) weblap (15) weblaptervezés (4) weboldal (2) webshop (7) wekerle (1) wizzair (1) wudhu (2) zene (1) zui (1) Címkefelhő

Saab 9.3. vásárlás a www.hasznaltauto.hu -n

2008.12.16. 22:58 Rung András

Szeretnék magamnak egy szépet, megbízhatót, elegánsat. Ezért a Saab 9.3.-at választam (biztos sokak szerint hibásan). A sztorinak nem ez a lényegi része, így aki nem szereti ezt a kocsit, az is olvasson tovább!

Nézzük csak mit látunk a www.hasznaltauto.hu-n. Az egész középen, jól látható helyen van. Ennek örülök. Az elsőopció a személyautó, ez tetszik, hisz pont ilyet keresek. A többi lehetőéget is áttekintem, érthető emberi neveik vannak. Ez jó. Egyedül a klasszikus hulladék kategória az egyéb kelt bennem némi bizonytalan szorongást.

Fél szemmel a felsőmenüsorra is odasandítok közben. Elnézést, de olyan menüpontot kirakni, hogy hasznos, bizony ciki. A többi tartalom talán nem hasznos? Ehhez hasonlóan üres és tartalmatlan menünév még az info. Na azzal lehet még kihozni a sodromból. Még a sejtelmes és használhatatlan menünevek közt említhetem az ajánljuk, és az autóvadász pontokat. Ezek vajon mik? Nem tudjuk meg, mert megyünk középen Saabot keresni.

Az eszköz első nézésre némileg barokkosnak tűnik, de legalább sok lehetőség van benne. Nem örülök annak, hogy az első mező az ország. Először azt akarom megmondani, hogy mit keresek, nem azt, hogy hol. Az országnak az utolsó megadható pontnak kellene lennie. Arról nem is beszélve, hogy magyar oldalon fordítsuk le a menüpontokat. Kínos, hogy ilyenek benne vannak a legördülő menüben, hogy United States vagy Schweiz. A gyártmány elnevezés sem tetszik. Magyar ember gyakrabban mondja, hogy Bmw márkájú (Google szerint 470 esetben), mintsem, hogy Bmw gyártmányú (125 eset). Egy jó ergonómiájú oldalon nem a szakemberek által kedvelt kifejezéseket használjuk, hanem amit a nép ért és szeret. Gyártmány helyett jobb lenne itt a márka így, én a gyártmányra inkább népnevet várnék, így pl. japán gyártmányú Suzuki márkájú autó.

A többi pont közül még a kivitelben található választási lehetőségek sorrendje zavar. Miért nem abc? És miért nem fontossági vagy gyakorisági sorrendbe vannak rendezve a lehetőségek, mert hogy a buggi biztos nem fontosabb, mint a kombi. Úgy tűnik, mintha eredetileg abc sorrend lett volna, és utána valaki még hozzábiggyesztette volna a ferdehátú és a semmitmondó egyéb kategóriákat. Az ajtóknál a rendszer megengenged bármilyen karaktert bevinni. Talán biztosabb lenne, ha itt is legördülőből választhatánk az elgépelések elkerülése végett. Ez a többi számot elváró részen is így van, ilyenkor a rendszer úgy csinál, mintha nem írtunk volna be semmit. Ez relatíve egy hibatűrő megoldás. Az állapotban zavaró, hogy jóval kevesebb kategóriára lehet keresni, mint, amit később láthatunk az autóknál, így nincs itt kitünő vagy megkímélt kategória.


A szimplán csak beikszelhető kategóriák listáját én azért lehet, hogy átnézném újra a honlapüzemeltetők helyében. Lehet, hogy van egy két fontos dolog, ami itt nem szerepel (pl. immobiliser, napfénytető stb.), a tempomatot viszont levenném. Egyáltalán nem olyan nagy királyság. Az én kocsimban is van, de mégse használtam két év alatt egyszer se, mert a magyar utakon nem lehet.

Kíváncsiságból utána belekukucskáltam a bővített keresőbe, amire az opciók alatti linkre kattintva lehet eljutni. Az a gond, hogy ez alig látszik, én már elég régóta használom az oldalt és csak most vettem észre, hogy alaposabban vizsgálgattam. Egyébként nincs sok újdonság, pár új opció. Ez így rendben is van.

Akkor beviszem az adatokat. Saab 9.3., vételár 1.000.000-1.500.000 ft és ennyi most elég is lesz. Lássuk csak! (Itt csak zárójelben jegyzem meg nem biztos, hogy ekkora portálnak nagy gond lenne beszerezni egy típuslistát. Jóval pontosabb és hibatűrőbb lenne a rendszer. Ha meg nincs benne valami, akkor azt lehessen kérni. Kis munka, nagy haszon, mert több a sikeres keresés)


3 találatot kaptunk most épp. Nem tetszik, hogy nem látom mire kerestem. Ezt illene megjeleníteni. Nem tetszik, hogy a 3 db találat felirat el van dugva. Az sem tetszik, hogy a 3 fel le rendező nyílból az első fogalmam sincs mit csinál. Abc-be rendez? Mert hiába nyomkodom, nem csinál semmit. Ha valaminek nem egyértelmű a használata, akkor illene megcímkézni. Kicsi az autóról a kép. Az adatok nagyon ömlesztve jelennek meg. Illene jobban tagolni. Jó ötlet, hogy parkoló néven kigyűjthetem a kedvenc autóim, de jobb lenne ha a P+ felé emelve a kurzoromat a rendszer is ezt elmondaná. Nekem az első tetszik a legjobban, ha nem lenne már ilyenem, akkor lehet, hogy meg is venném.


 

12 komment

Címkék: hatékonyság saab honlap praktikus weblap webergonómia személyautó autóvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://ergomania.blog.hu/api/trackback/id/tr81827154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2008.12.23. 13:48:10

A típuslista hiánya az egyik legnagyobb gondja szerintem is a lapnak keresési szempontból. Sokat javulna a keresés hatékonysága vele.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.23. 13:50:33

Ebben biztos vagyok én is. És nem is lenne olyan nagy munka megcsinálni.

1. biztos van már számtalan ilyen lista.
2. egy értelmes egyetemista 2-3 óra alatt megcsinálja.

Valószínűleg a félregépelések és a félrekeresésesk, nem megfelelő találatok visszaadása elég magas.

bÁdi · http://mybadi.blogspot.com/ 2008.12.23. 18:42:20

Nekem itt az a furcsa, hogy 4 találatot ír ki az oldal, de csak 3 autó van a képen.

Rengeteg oldalon tapasztaltam, hogy szétesnek, vagy összecsúsznak a szövegek képek, de valaki egy weboldalt készít csak leteszteli különféle böngészőkben - vagy csak kellene ? - ...

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.23. 22:07:33

Igen, most már 4 találat van, én látom mind a hármat. Milyen böngészőnek melyik változatát használod? Sajnos Magyarországon a több böngészős tesztelés megaprojekteknél sem divat. Így lehet, hogy pl. Magyarország második legnagyobb bankjának a Cibnek a webbankja még firefoxszal!!! sem megy. Sok programozó csak firefoxban vagy explorerben tesztel, merthogy abban dolgozik, vagy a megrendelő úgyis csak abban nézi meg. A jobbak legalább firefox-explorer kombinációt ellenőriznek, a kicsit gondosabbak figyelnek arra, hogy megnézik firefox 2-3-ban és internet explorer 6-7-ben is. Az opera, chrome, safari tesztelés viszont végképp scifi hazánkban. Vannak olyan tapasztalataim, hogy mondtam, hogy bocs operában nem jól mutat, mire rámförmedtek, hogy nem operára fejlesztünk...

count M 2008.12.23. 23:04:52

A típuslista messze nem a 2-3 órás kategória. Nagyon precízen utána kell nézni az összes márka összes típusának, el kell dönteni, hogyan kezeljék a különböző elnevezéseket és számozásokat, a típusvariációkat, évjáratokat, facelift-eket, stb... Különben akaratlanul kizárhatják azokat akik nem tucatautókat kínálnak vagy keresnek. :) Azt se feledjük, hogy egy tisztességes márka típuslistája önmagában pár százas tétel is lehet, tehát legördülő menüben sem kezelhető annyira jól.

Amúgy jó a blog, csak így tovább! :)

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.23. 23:30:48

Lehet, hogy a 2-3 órát nagyon alulbecsültem (ez a túlzott optimizmus hátránya!:), de az is biztos, hogy sok minden megvan, ha jól emlékszem, amikor a kötelező biztosításomat kötöttem, akkor ilyen listából választottam. És mennyivel kényelmesebb volt. Ők is megcsinálták valahogy. Annyira nem ismerem az autókat, hogy melyik márka lehet, ahol ilyen sok variáció van. Szerintem egy 50-100 elemű legördülő még kezelhető méretű ilyen esetben, másrészt az évjáratok stb. eseteket kezeli az, hogy megadod az évet. Meg nem várom el, hogy megadja, hogy 9.3 Turbo se. Ha annyit mondasz, hogy 9.3 az már teljesen jó ilyen esetben, és, hogy a 2007-es, meg a 1998-as más, azt majd eldönti az évjárat megadása. És persze nem kell kihagyni azt sem, hogy lehessen szabad szavasan keresni továbbra is.

Az nem tudom techikailag mennyire megoldható könnyen, hogy egy ilyen típuslistába csak azt adja fel, amire van autó is. Most csak az igazi tömegmárkák vannak 1000-nél nagyobb számban. Azaz lehet, hogy egy cégnek van 100 típusa, de csak 3-at árulnak belőle.

Köszi a biztatást!

bÁdi · http://mybadi.blogspot.com/ 2008.12.23. 23:41:13

Nem vagyok programozó, de hobbiból készítettem egy két oldalt még korábban, és én mindig teszteltem Firefoxon, IEn, és operán, most töröltem a chrome-ot, de volt amikor azon is néztem... De az biztos, hogy más amikor egy programozó - már megint csinál egy új oldalt - és teljesen más amikor valaki magának, vagy ismerősnek eszkábál össze egy egyszerűbb oldalt.

F3, IE7 de nem használom maximum tesztelésre, vagy ha nagyon szétesik egy oldal, opera pedig 9.6 amit nem rég szedtem le.

Úgyhogy így jobban belegondolva meg lehet érteni ezeket a fejlesztőket is, de nem lenne rossz ha valaki tesztelné nekik más böngészőkben is.

count M 2008.12.24. 00:11:50

Mi pl. alfa romeós közösségi portált üzemeltetünk immáron öt éve, és ennek a márkának jó pár típusa gyűlt össze az elmúlt közel száz évben - (elméletileg) ezek bármelyike előfordulhat használt autóként. Azt gyakorlatban tudom, hogy nálunk sokszor keresnek úgy autót, hogy pl. "csíklámpás 33-as" vagy "faceliftes 145 QV", és ha a listában csak az szerepel hogy "33" vagy "145", akkor egy csomó felesleges találat is megjelenhet a keresés után.

Az évjáratban igazad van, arra van külön mező, ott már csak a lendület vitt amikor beírtam. :) Illetve annyi összefüggés mégis van, hogy bizonyos típusokhoz akkor már illene szűkíteni az évjáratot is. Ilyesmikre gondoltam, hogy pl. oké hogy 3-as bmw, de melyik, E36, E46 vagy E90? Ezt a számot egy laikus, aki bmw-t keres nem biztos hogy tudja, viszont egy autóbuzi inkább így adja fel a hirdetést, mint hogy azt írná, hogy "320-as". A mostani szabadszöveges mezőnél viszont beírhatja hogy "320 (E46)", és mindenki megtalálja amit keres, a laikus és az autóbuzi is. :)

A kötelező biztosításnál talán kevésbé lehet szempont az ilyen fokú precizitás (ott elég annyi amennyi a forgalmiba is bekerül), viszont egy használtautós portálon ez elengedhetetlen. Szerintem.

Node befejeztem az okoskodást, kellemes ünnepeket és jó pihenést! :)

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.24. 14:31:14

A jelenlegivel az a gond, hogy van most 33-as boxer a kínálatban, ha már kicsit máshogy írom be, akkor nem találom meg. Szerintem a kulturált megoldás az, hogy van egy fix típuslista, mint 33-as, 145-ös, és utána beírhatod, hogy csíklámpás az altipus mezőbe, de ilyenkor az ember ne csodálkozzon, ha nem kap semmi találatot. Vagy van részletesebb kereső is, abban lehessen megadni ilyen spéci dolgokat.

Ezzel a megoldással a bmw-s autóbuzi is mindent megadhatnak. Kiválasztja, hogy 320, és beírja, hogy E46. A precizitás valóban fontos, ebben igazad van, de lehet növelni a pontosságot úgy, hogy ne sérüljenek ezek a szempontok se.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.24. 14:38:30

x@bÁdi:
Én megértem a programozókat, de ez a munkájuk része. Én sem hagyok egy tanulmányban benne ocsmány tödelést, vagy durva helyesírási hibákat. Sajnos az a gond, hogy a böngészők fejlesztői nem teszik könnyűvé ezt a tesztelést. Ha gépemen ie7 van, akkor kell egy külön gép ie6-tal is, egyszerre nem lehet fenn mind a kettő.

Mondjuk ez az egész problémakor szorosan hozzátartozik ahhoz, hogy a magyar programozók nagyon gyakran semennyire sem tesztelik a munkáikat, mindent az ügyfélnek kell elvégeznie.

Azzal, hogy magadnak ennyi mindenben megnézted már csúcsprogramozónak számítasz:)

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2008.12.29. 22:06:11

@Rung András:
Mi virtuális gépekkel oldjuk meg az ilyen tesztelési nehézséget. Az IE6-ot pedig lassan de biztosan vesszük ki a támogatott böngészők sorából.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.29. 23:08:06

A virtuális gép jó ötlet, de szerintem ez nem a ti feladatotok lenne megoldani, hanem a böngészők fejlesztőinek. Hát az ie6 kezd kikopni az tény, az én általam figyelt oldalaknál még mindig 16%, ami elég sok, szerintem még 1-2 évig figyelni érdemes rá.
süti beállítások módosítása