HTML

Ergománia

Webergonómiai írások magyar és nemzetközi weblapokról Rung Andrástól, aki az első ilyen témájú kutatást vezette a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az egyetlen ilyen témájú magyar könyvét Kiss Orhideával a Gondolat Kiadó jelentette meg Felhasználóbarát honlapok címmel.



Rung András, webergonómiai tanácsadó

rungandras@gmail.com
06-30-3975008
Rung András a twitteren

Friss topikok

Címkék

2009 (1) 5000 (1) ajánlás (4) amazon (2) angol (1) architektúra (1) autóvásárlás (1) bank (4) befektetés (2) bejegyzés (1) beszámoló (1) biztosítás (1) blog (2) canon (2) canon.hu (1) chat (1) cib (1) cnn (1) design (4) designer (1) digitális (1) drótváz (5) elektronika (1) elemzés (20) elnevezés (2) előadás (12) előny (1) ep (2) eredménynövekedés (2) ergonómia (6) ergonomus (1) értékelés (1) európa (1) facebook (2) fejlesztés (2) fejlesztő (1) felhasználó (1) felhasználóbarát (1) fényképezőgép (1) fidesz (1) figyelem (1) film (1) fizetés (1) folyamat (2) főnév (1) form (2) gazdaság (1) google (1) hangvezérlés (2) használhatóság (1) hatékonyság (21) ház (1) háztartási (1) hellókarácsony (1) hiba (1) hír (1) honlap (9) ige (1) ikon (1) információ (1) információszervezés (6) ingatlan (2) interjú (1) internet (1) iphone (2) ismerős (1) italia (1) iwiw (1) jakob (1) jegyvásárlás (2) jobbik (1) kamera (1) kategória (1) kávéfőző (1) keresés (14) keresőoptimalizálás (2) kereső optimalizálás (2) keress (1) kézikönyv (1) kiállítás (1) kiemelés (2) konkurencia (1) konverzió (6) könyv (1) közösségi (1) látogatottság (1) lbp (1) letöltés (1) lézernyomtató (1) lmp (1) magyar (2) marketing (1) mdf (1) megtérülés (5) menü (5) menünév (1) menüpont (3) milánó (2) mobil (7) mockup (1) módszer (2) mszp (1) munkamenedzsment (1) műsor (1) nap (1) navigáció (8) nielsen (1) nyertes (1) nyitó (1) nyitóoldal (1) ok (1) összehasonlítás (1) otp (1) parlament (1) photohall.hu (1) portál (1) praktikus (1) prezi (1) probléma (1) program (1) programozó (1) projekt (1) rádió (1) ragozás (1) recesszió (1) redundancia (1) regisztráció (1) repülőjegy (1) saab (2) seo (3) skype (1) smashing (1) stratégia (2) sturktúra (1) szakmai (1) szdsz (1) személyautó (1) szemmozgás (1) szerkezet (1) szervezés (1) szétesés (1) szín (2) szórakozás (1) szöveg (1) tab (1) találat (1) tech (1) technológia (1) tekintet (1) telekommunikáció (1) termékoldal (4) terv (1) tervezés (16) tesztelés (4) tipp (1) típushiba (2) tren (1) tv (1) twitter (2) url (1) utalás (1) üzenet (1) választás (2) válság (1) varese (2) vásárlás (4) vélemény (1) verseny (2) visszaesés (1) vizsgálat (1) vonat (1) web (2) webergonómia (28) weblap (15) weblaptervezés (4) weboldal (2) webshop (7) wekerle (1) wizzair (1) wudhu (2) zene (1) zui (1) Címkefelhő

Port.hu programok, filmkeresés

2008.12.26. 18:48 Rung András

www.port.hu

Első ránézésre az oldal egy kicsit zsúfolt, de nézzük meg alaposabban. Logó jó helyen, fenn az animált hirdetés elég idegesítő, de hát meg kell élni valamiből. A menünevek értelmesek és átláthatók. Nem tudom, hogy mi a sorrendjük oka. Ha nem fontosság, akkor a rádiót a tv mellé helyezném, mert tematikusan egy blokkba tartoznak. Kicsit sok a menüpont, biztos összevonnék párat. Valószínűleg a gyerek, fesztivál, ajánló, étterem pontokat piszkálnám.



 


A nyitón az ajánló elég praktikus, talán kicsit ronda, és a piros szürke sávozás a képek mellett feleslegesen vonja el a figyelmet. A leírásokban lehetne használni félkövér kiemeléseket, bár ez ilyen rövid kis szövegeknél nem fontos.

Az ajánlóban a képeket nem felváltva jobbra balra helyezném. Tudom, ez a változatosság növelése érdekében van, de inkább csak az áttekinthetőséget nehezítik.

Nagyon nem jók a tovább, tovább linkek. Az ember, ha gyorsan átfutja az oldalt, akkor a linkek tartalmas nevei segítenek a lehetséges továbbjutási lehetőségek áttekintésében. Így csak azt látja, hogy az opciói a következők: tovább, tovább, tovább... Nem túl informatív. Legyen a cím a link. A legalsó csatornákat bemutató részben az egyéb külföldi helyett a további idegennyelvű lenne a jó elnevezés.

Port.hu üzenőfal rendben van. Jó helyen, normális tartalmakkal. Bal oldalt a most futó tv műsorok is rendben van, a tartalom praktikus. A legalján a Tények kicsit olyan odavetett hatást kelt. Rossz a címkézés, mert túlzottan komoly. Elsőre azt hittem itt valami oknyomozó műsorok lesznek. Szelidebb és barátibb lenne, ha nem címkéznénk meg ezt ilyen mogorván és esetleg fentebb szerepeltetnék. Lehetne a port.hu kicsit büszkébb arra, hogy sok tartalma van.

A bejelentkezésnél zavaró, hogy nem tudom mire lehet regisztrálni. A legyen a PORT.hu a kezdőlapom! elavult eszköz, teljesen felesleges olyan funkciókat kitenni az oldalra, amelyeket  a böngészővel is meg lehet csinálni. Csak a helyet foglalják.

Zavaró, hogy a szintén jobb oldalt található programkeresőből kimaradt a kiállítás, és a programtípusok sorrendje más, mint a menüsorban. Ez a hiba csak hanyagságnak tudható be. Az időpont kiválasztásnál három kategória van: ma, holnap, máskor. Ez a máskor elég szerencsétlen elnevezés. A keresés gomb feliratának szerencsésebb lenne az aktivitást sugárzó Keress! felirat.

A jobb oldal legalján találjuk a Heti DVD premiereket. Napok óta figyelem, itt nincs semmi tartalom. Akkor nem biztos, hogy folyamatosan szerepeltetni kell ezt a pontot.



Végezetül egy feladatot is megnézek a mozi keresőt, amelyhez a mozi menüre kattintva jutok el. Én szívem szerint ezekből a keresőkből többet tartanék a nyitón. Szerintem többen keresnének, ha ezek a tipikus feladatok jobban elérhetőek lennének közvetlenül.

Tegyük fel ma este szeretnék Budapesten elmenni 8 körül a Jászai Mari tér közelében moziba. Az eszközben nagyon zavar a sok keresés gomb. Tudom, hogy azért van, ha akármelyik paramétert beállítom, akkor rögtön kereshessek, de ez nem túl szokványos és eléggé elbizonytalanító is. Sokkal jobb lenne egy gomb, és ha valamit nem állítok be, akkor alapértelmezéses beállításokkal keressen.

A nyelvek szerinti keresést nem tudom értelmezni. Ha itt most angol van beállítva, akkor angol eredetű vagy angolul beszélő filmeket fogok kapni? Elindítok egy keresést ma 17-21 óra közt.

A találatok rendezése normális, és áttekinthető. Egyedül a korhatárok megjelölése nem volt nekem elsőre értelmezhető. Jól jönne még az is, ha a mozikat rögtön meg lehetne nézni térképen és jelezve lenne az is, hogy egy film hány perces.

Navigáció    4
Gördülékenység    3
Információtagolás, olvashatóság    4
Információ mennyiség   4

10 komment · 1 trackback

Címkék: zene tv keresés film rádió szórakozás program kiállítás műsor honlap elemzés weblap webergonómia

A bejegyzés trackback címe:

https://ergomania.blog.hu/api/trackback/id/tr8842877

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: vmware training 2019.03.09. 00:18:01

Médiatörvény és reklámidő - Örülünk, Vincent?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benkő Nóra 2008.12.27. 10:27:24

Kedves András!

Bár én magam is ellene vagyok a „Legyen az xy a kezdőlapom!” megoldásoknak, de azt el kell ismerni, hogy az átlagos netezőnek halvány fogalma sincs arról, hogy melyik firefox vagy ie menüben hol kell beállítani, hogy mi legyen a kezdőoldal. Nekik pedig igenis hasznos lehetőség az, ha a honlap ajánl erre lehetőséget.

Üdvözlettel:
Benkő Nóra

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.27. 10:57:35

Kedves Nóra!
Elképzelhető, hogy van olyan felhasználó, akinek ez jól jön, de már a kicsit is haladóbb felhasználók tudják ezt. Egyedül a nagyon kezdő felhasználók nem tudják, de ők valószínűleg azzal sincsenek tisztában, hogy mi az a kezdőlap. Ha valamelyik kíváncsiságból rákattint, akkor a 3. alkalommal már idegesíteni fogja, hogy mindig a port.hu betöltődésére kell várnia, ahelyett, hogy nyugodtan használhatná a Google-t vagy az üres oldalt, amit az informatikus rokon beállított neki. Ekkor viszont már nem tudja, hogy hogyan vehetné ezt le. Kicsit olyan az egész, mintha egy jószándékú ismerős felajánlaná, hogy a kocsink beprogramozza a munkahelyünkre vagy a Tescoba való eljutásra. Nagyon megörülnénk, elfogadnánk. De a harmadik alkalommal már bosszandkodnánk, hogy a munkahely parkolójából kell színházba indulni és nem tudjuk, hogy ezt hogyan lehet kiszedni belőle. Ezzel az eszközzel kapcsolatban az az érzésem, hogy a felhasználók 0.1%-nak hasznos, 50%-nak semleges, 49.9%-nak meg növeli a vizuális komplexitást, hisz oda valami hasznos tartalmat, vagy pihentető fehér teret is lehetne tenni.

csipa11 2008.12.28. 00:48:03

Szinte teljes mértékben egyet értek veled! Azonban azt feltétlenül kiemelném hogy ez az oldal Magyarország legnagyobb filmes adatbázisával rendelkezik. Így az Információ mennyiségét mindenféleképpen saját véleményem szerint 5-ösre értékelném.

sajt · http://sajt.tumblr.com 2008.12.28. 10:19:26

És az még milyen idegesítő lehet, hogy ez a funkció (Legyen a PORT.hu a kezdőlapom!) Firefoxban nem is működik.
Egyébként én úgy tudom, hogy a keresőben több form is van, tehát a keress gombok egyenként keresnek. Én inkább a gombra írnám rá, hogy mi az adott keresés lényege.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.28. 23:07:08

@csipa11:
Ezt nem tudtam, és persze lehet, hogy sok minden megvan, amit keres az ember. Most már nem piszkálok bele az eredeti posztba, de korrigálok akkor itt:)

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.28. 23:11:06

@sajt:
A legtöbb oldalon, amit a "népnek" készítettek csak exploreres tesztelés megy, csak közben nem vették észre, hogy most már a "nép" 40-50%-a is Firefoxot használ. Az ilyen oldalak jó pár éve lettek lefejlesztve és sok mindenhez nyilván azóta se nyúltak.

Te persze tudod, hogy a keresőben több form van, de az emberek 99%-a azt sem tudja mi a form. Szerintem a több keresési gomb még így is összezavarná az embereket, mert nem szokták meg. Én azt tartanám jónak, ha megnyomom a keresést, akkor az összes beállított paramétert elküldené, ha megjelölném, hogy angol 17-21 óra, akkor ebben az intervallumban keresne angol nyelvű filmeket, ha csak annyit, hogy 17-21 óra, akkor meg szimplán csak az időintervallumban keresne.

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.12.29. 12:29:05

Az egyik (számomra) legnagyobb hibát nem említetted: a szabadszavas keresőnél teljesen felesleges a külön "film" és "személy" kategória. Ezeknek a részletes keresőben a helyük, de ha valamiért mégis szükséges, akkor is kéne egy "film vagy személy" opció a másik kettő mellé, ami természetesen alapértelmezett.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2008.12.29. 14:07:16

Aha, szóval ez lenne a szabadszavas kereső. Nos hibának hiba, jó az észrevétel, én azért nem beszéltem róla, mert nem próbáltam ki, így mélyebb kritikát sem tudtam volna róla megfogalmazni. Szerintem jó, hogy ilyen egyszerűen is kinn van, a találatok sándorra pl. mások az első valóban film, a második valóban személy, de egy vagy opció valóban lehetne. A kérdés az, hogy az emberek valóban használják-e.

dr poljakov 2009.01.05. 18:49:37

Az a film- és személykereső azért nem egy 100%-os megoldás. Sokat javult, de az eredményoldalon pl. ott lehetne az új keresés indításának lehetősége, az épp használt paraméterekkel. Van persze még egy kis IMDB utánérzésem is.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.01.05. 20:58:14

Ez valóban gond, pedig ez egy alapszolgáltatás kellene, hogy legyen. Annyi legyen mondva a port.hu mentségére, hogy legalább megmondja mire kerestünk és ott van a kereső ablak is. Igaz, ha csak elgépeltünk valamit, akkor újra be kell írni.
süti beállítások módosítása